Header Fysiotherapie van den Berg

Oncologiefysiotherapie : Trainen tijdens chemotherapie

Per 1 november 2016 is ons specialistisch centrum voor (voormalig) kanker- en oedeempatiënten in het Alrijne Ziekenhuis te Alphen aan den Rijn geopend. Op deze manier komt alle gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg voor kankerpatiënten, survivors en patiënten met oedeem onder één dak.

Chemotherapie is een zware behandeling en gaat vaak gepaard met verminderde fysieke fitheid en spierkracht, en een toename in vermoeidheid. Door bijwerkingen houden niet alle patiënten de chemotherapie even goed vol. Er zijn aanwijzingen dat bewegingsprogramma's de bijwerkingen dragelijker kunnen maken.

Uit onderzoek bij volwassenen met de meest voorkomende kankersoorten is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens de chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding trainen. Patiënten die deelnemen aan fysieke training blijken de chemotherapie beter te kunnen verdragen, hebben een kleiner risico op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en zijn sneller weer aan het werk. Bovendien ervaren ze minder last van de vermoeidheid. 

Vrouwen met borstkanker die een bewegingsprogramma volgen tijdens chemotherapie  hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Bovendien hoeft de dosering chemotherapie minder vaak aangepast te worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Antoni van Leeuwenhoek.

Om oefentherapie tijdens chemotherapie voor u als patiënt zo makkelijk mogelijk maken, kunt u uw bezoek aan het ziekenhuis combineren met een sessie oefentherapie. Zelfs na het toedienen van de chemokuur kunt u direct matig intensief trainen onder deskundige begeleiding, om zo alweer aan het herstel te werken.

Wilt u weten of oncologiefysiotherapie voor u geschikt is en of u kunt deelnemen aan oefentherapie tijdens chemotherapie? Neem dan contact op middels ons telefoonnummer: 0172 473855. U heeft voor deze vorm van fysiotherapie altijd een verwijzing nodig van uw behandelend specialist.

Medewerker(s)

Dieuwertje Broersen

Dieuwertje Broersen

algemeen fysiotherapeut

HKZFysiotherapie van den Berg heeft een HKZ certificaat voor kwalitatief hoogstaande en transparante zorg.

  • Z&Z
  • Achmea
  • Menzis
  • InPraktijk
  • KNGF
  • VVH
  • SAF
  • Schoudernetwerk
  • SPA